малцинство ср

minority

noun


Български-английски малък речник. 2014.

Look at other dictionaries:

 • малцинство — същ. малочисленост, малобройност …   Български синонимен речник

 • Aegean Macedonia — This article is about the term Aegean Macedonia , for the region in Greece, see Macedonia (Greece). Aegean Macedonia is a term that refers to the Greek region of Macedonia. It is currently mainly used in the Republic of Macedonia to refer to the… …   Wikipedia

 • Мусульмане в Греции — …   Википедия

 • Мусульмане Греции — Этноязыковой состав мусульманского меньшинства на территории греческой префектуры Западная Фракия: турки, помаки и цыгане Мусульмане в Греции (греч. μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδας  мусульманики мионотита Элладас; тур. Yunanistan müslüman… …   Википедия

 • Мусульманское меньшинство Греции — Этноязыковой состав мусульманского меньшинства на территории греческой префектуры Западная Фракия: турки, помаки и цыгане Мусульмане в Греции (греч. μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδας  мусульманики мионотита Элладас; тур. Yunanistan müslüman… …   Википедия

 • Мусульманское меньшинство в Греции — Этноязыковой состав мусульманского меньшинства на территории греческой префектуры Западная Фракия: турки, помаки и цыгане Мусульмане в Греции (греч. μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδας  мусульманики мионотита Элладас; тур. Yunanistan müslüman… …   Википедия

 • Западные окраины — Флаг сербских болгар[1] Западные окраины …   Википедия

 • Судети — крај во Чехословачка откај Германија, некогаш населен со Германци, каде што во 1938 година избувнала политичка криза, кога Германците успеале тој крај да го приклучат кон Германија со помош на националното малцинство …   Macedonian dictionary

 • бланкизам — ја негира класната борба не очекува спас за човештвото од наемното робување по пат на класна борба на пролетаријатот туку по пат на заговор на малото малцинство интелектуалци …   Macedonian dictionary

 • меншевизам — (рус. меньшинство малцинство) идеологија и политика на опортунистичката струја во руската Социјалдемократска партија што се одвоила од болшевиците го застапувала десното крило на социјалдемократското движење и била против револуционерната… …   Macedonian dictionary

 • миноритет — (лат. minoritas) 1. малцинство помал број гласови 2. малолетност, недораснатост …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.